Pages

Thursday, 29 November 2012

As Syahid Obaida Al-Qudsi

Alhamdulillah, masih diberi nikmat keamanan dalam masa yang sama saudara-saudara kita di bumi Palestin sekarang berjuang mempertahankan Islam bagi menyelamatkan Tanah Suci ke-3 dalam Islam iaitu Masjidil Aqsa, kiblat pertama umat Islam. Semalam mengadap komputer seoarang sahabat, terdetik untuk membuka Dokumentari Jejak Rasul yang begitu popular di Malaysia terutamanya ketika bulan Ramadhan. Jejak Rasul 16 - Jews & Bani Israel (Ep 4 - Penindasan Penduduk Hebron) (Part 3/3) terpanpang di depan mata seorang mujahid yang bernama Obaida Al-Qudsi. Rakyat Palestin dan juga seorang pelajar UIAM serta ahli kepada Kelab Sahabat Al-Aqsa, UIAM. Beliau gugur Syahid pada 13 September 2009 ditembak oleh Yahudi ketika dalam perjalanan untuk Solat Subuh berjemaah di Masjid Hebron.

Bukan rakaman diatas yang menarik minat aku untuk berkongsi pada pagi ini, tetapi sebenarnya lebih setahun yang lalu aku pernah mendengar lagu La tahzan yang dinyanyikan oleh beliau dalam dokumentari Jejak Rasul tersebut. Baru aku tahu, rupanya penyanyi lagu dibawah ini telah syahid. Semoga beliau tergolong bersama Nabi- nabi dan para syuhada yang lain.
Ketika ini, genjatan senjata antara Hamas (Pemerintah Gaza) dengan Israel (Tel Aviv) sedang berjalan selepas beberapa hari mereka bertempur. Kemenangan pertama berpihak kepada Gaza kerana mereka tunduk dengan genjatan senjata tersebut. Ramai yang syahid dalam pertempuran kali ini. Namun begitu, keresahan Zionis Yahudi kelihatan apabila roket Al-Qassam telah sampai ke tengah-tengah Kota Tel Aviv dan kekuatan Bridge Al-Qassam terserlah.

Hakikat yahudi atau Israel telah dinyatakan oleh Allah dalam Al-Quran yang mana mereka adalah kaum yang pengecut dan mungkir janji. Genjatan senjata yang dibuat sekarang, pada pandangan aku akan dilanggar oleh Israel suatu masa nanti. Kita tunggu dan lihat sahaja.!!!


Semoga Palestin akan bebas dari ionis Israel. Sama-sama kita doakan....

0 comments: