Pages

Thursday, 7 July 2011

Majlis Bersama Ulama'


Alhamdulillah, masih diberi kekuatan oleh Allah untuk menulis walaupun dalam keadaan diri ini merasa amat lemah dengan ujian yang Allah timpakan keatas diri ini. Moga Allah terus memberi kekuatan kepada ku untuk menghadapi segalanya sebab aku tahu Allah tidak akan membebankan hambanya melainkan hambanya itu mampu menghadapi ujian tersebut. 
Sekadar berkongsi gambar ketika menghadiri Majlis Munaqasyah PHD As-Syeikh Dr Usamah Sayyed Hassan Al-Azhari bertajuk "Al-Alaa' Al-Masnua'aat fil Ahadis Al-Mauduah" Tahkid daripada kitab Imam As-Sayuti di Dewan Muhammad Mahmud Hasyim, Kuliah Usuluddin, Jamiah Al-Azhar Bil Zagazig pada 4 Julai 2011 (Isnin) bersamaan 2 Sya'ban 1432H. Bersyukur kepada Allah kerana terpilih untuk menghadiri Majlis ilmu ini walaupun diri ini tidak memahami tajuk yang dibentang oleh Syeikh tetapi dibantu oleh Ustaz Nik Saifullah (Tahun akhir, kuliah Usuluddin Syu'bah Hadis, Zagazig) untuk translate thesis yang dibentang oleh Syeikh.
Alhamdulillah ini kali kedua bersemuka dengan Syeikh yang dikatakan bakal menjadi Mufti Mesir selepas Syeikh Ali Jumaah yang juga Gurunya yang paling disayangi. Kali pertama ketika Majlis Pembacaan Kutub Sittah masa tahun 1 dulu. Dapat berkhidmat dengan Syeikh sekadar memegang kitab yang dibawanya dulu. Satu pengalaman yang tidak pernah dilupakan termasuk jadi pengawal Syeikh Ali Jumaah masa majlis itu satu ketika dahulu. Bukan untuk dibanggakan tetapi ingin melahirkan rasa bahagia bersama dengan manusia yang paling dekat dengan Allah.
Ramai tetamu yang hadir pada majlis ini terdiri daripada ulama-ulama Mesir,Yaman, Syiria, dan juga dari Palestin. Antaranya, Syeikh Muhammad Abul Huda Al Ya'qubi (Syiria), Syeikh Umar Hasyim (Bekas Rektor Al-Azhar), Syeikh Yusri Al-Jabbar (Pakar Bedah, Ulama Hadis, Bapa Mertua Syeikh Usamah), Habib Ali Al-Jufri, Habib Abdullah As-Sagghof (Yaman) dan ramai lagi tetapi aku tak kenali. 
Alhamdulillah dapat juga aku bersalam dengan Habib Ali Al Jufri walaupun mula-mula tidak berkesempatan untuk mendapatkannya disebabkan terlalu ramai orang serbu. Memikirkan adab bersama Ulama' aku berundur ke belakang kerana terlalu sesak sehingga menghalang pergerakan Syeikh. Aku terus pergi solat Asar dan hanya tunggu di luar. Alhamdulillah tak ramai orang masa Syeikh nak balik menyebabkan peluang yang diberi aku sambut tangan Habib Ali. Seumur hidup aku tak pernah aku mimpi jumpa ulama'-ulama' yang sangat berpengaruh dengan Ilmu Islamnya. Allahurabbi.....
Tujuan penulisan ini sekadar untuk berkongsi kegembiraan dihati yang tidak terhingga bila bersama ulama. Cukup setakat ini, biar gambar yang menceritakan segala-galanya.
 Majlis bermula

 Selepas pengumuman keputusan dengan pangkat tertinggi

Ketika perbentangan Thesis, 3 jilid kitab tuh

 Selepas mendapat gelaran Doktor dengan pangkat tertinggi

 Rais Jamiah Al Azhar Cawangan Zagazig (nama lupa)

 Salah seorang Syeikh yang menilai thesis Syeikh Usamah (nama pon lupa)

 Ulama Dari Palestin

 Syeikh Muhammad Abul Huda Al Ya'qubi bersama Syeikh Usamah ketika perbentangan

 Habib Ali Al Jufri

 Syeikh Yusri

Antara tetamu yang hadir, Alhamdulillah ramai orang Malaysia yang hadir
 Habib Ali diiringi Syeikh Jamal Farouk

 Kenderaan yang dinaiki Habib Ali

 Tetamu yang hadir dengan 2 buah bas dan kerata-kereta

 Syeikh Ahmad Umar Hasyim ke kenderaan untuk pulang

 Syeikh Usamah

 Syeikh Usamah dalam kenderaannya

Kuliah Usuluddin, Jamiah Al Azhar Biz Zaqaziq

0 comments: