Pages

Sunday, 9 May 2010

Buat Tatapan keluarga, Guru-guru & Kawan-kawan

Terasa nak letak gambar-gabar ni semua,teringat kenangan-kenangan lama yang mematangkan diri yang serba kekurangan ini...
Bermula dengan pengajian ku di Kolej Sains & Teknologi Al-Quran Yayasan Terengganu,Besut(KOSTAQ-YT Besut) satu ketika dahulu.
ni lah cikgu cekgi masa belajar di Kostaq dulu,dapat tarbiah yang baik daripada mereka.Beruntung rasanya dapat bersama -sama mereka dalam menghayati cara hidup Islam yang sebenar...
Namun,pertemuan kita tak lama dek kerana ada orang yang dengki dengan cara kita,kita dipisahkan, tapi hati kita tetap bersatu atas nama Islam...

IMTIAZ Dungun(kostaq yt dungun=>sek men sains agama yt-dungun=>IMTIAZ Dungun)
perjalanan tetap diteruskan,sejarah tetap terpahat dihati kami,walaupun dinafikan oleh realiti.
ku sahut cabaran ini,ku lalui sehingga tingkatan 3 di sini

Bermula di tingkatan 4,di buka komplek baru untuk pelajar menengah atas,aku dan kawan2 mula berpindah di kawasan ini..indah nyaman suasana sekolah ditepi pantai.Hari2 tengok pantai.Sekarang duk kat zagazig, mesir payah sekali nk jumpe pantai yang ade hanye lah sawah gandung saja.

BUat sahabat 1st batch kostaq(2nd batch graduate IMTIAZ Dungun)..walaupun bertaburan keserata dunia mencari ilmu,namun yakin lah satu hari nanti kita pulang membawa panji-panji Islam buat agama kita....

Ku teruskan lagi perjuangan ku di bumi Kedah,Kolej Matrikulasi Kedah,Changlun...tak lama di sini,hanya sempat 1 sem ja,tp banyak kenangan aku di sini....tak tahu lah canne lah diorang boleh lantik aku jadi timbalan presiden Pusat Islam 08/09,rasa malu pon ade.tak mampu laksanakan tugas dengan baik sepanjang berada di sini,ditambah lagi dengan subject yang dipelajari makin susah.apa2 pun terima kasih buat sahabat2 yang sama2 bantu aku semasa berada di kolej ni...
kenangan bersama tak akan dilupa sampai bila..insyaallah

gambar kat atas ni masa pergi Program Khidmat masyarakat peringkat Kebangsaan 2008,
ni kat Matrik Pahang,nak bertolak ke tempat program bersama kawan2 matrukulasi seluruh Malaysia di Felda Tasik Chini,Pahang

gambar ni amik masa kelas praktikal kimia semasa sem 1 dulu,bergambar dengan kawan sekelas syafiq,budak KISAS...masuk je sem 2,sempat sebulan kot,awal bulan 1 /2009, keluar matrik sebab dapat amik Perubatan kat Mesir,University of Zagazig.
haaa..ni masa transit kat Kuwait International Airport, on the way ke mesir pada 9/1/2009.
masa ni bersama-sama Omar,Farhan,Faiz,Akram,Amirah,Haizum dan....lupa dah nama sorang lagi,mintak maaf banyak la..
l
Baru 2 minggu sampai mesir,cuti musim sejuk daa,pa lagi,masa tu tak tau sangat nk buat apa,last2 ikut kawan-kawan mengembara ke semenangjung sinai,menjejaki perjalanan Nabi2 terdahulu,kagum pun ada,sebak pun ada melihat alam ciptaan ALLAH sepanjang perjalanan di semenangjung sinai ni..x larat nak cerita daaa..

langkah terus cerita selepas tamat Final Exam 1st year,tahun ni tak balik Malaysia,jadi beraya lah bersama kawan2 yang tak balik kat mesir...selepas je raya,jalan2 lah sekitar mesir.ni plak cerita gambar kat atas,pasal accident.....masa ni on the way ke Kaherah dengan Amir,Dr Syam,Dr Hadi,Ust hidayat (bp sekarang),Ust Anas Zharif dan Ust solih..sampai kat highway Belbis(belbis adalah tempat Islam mula2 sampai kat mesir),masa ni maghrib,so gelap la,lampu trenco(microbus) die x buka,perangai arab memang canni.Dengan bawa laju kat highway,tetiba buka ja lampu trenco,aku nampak satu lori treler sedang buat U turn dari arah jalan bertentangan,so,faham2 sendiri lah kalau lori panjang buat U turn,habis semua jalan di amik,rentang satu jalan tu,pas2 trenco aku naik ni brek mengejut la,pastu elak dengan masuk ke arah jalan bertentangan,tp x lepas terus rempuh belakang lori tu,dah le depan mata jadi,rasa macan gempa bumi ja,gambar kat atas ni aku amik ngan camera yang x hancur masa tu,aku pegang kat tangan masa tu,tp x terlepas,lepas trenco tu pusing 2,3 kali baru berhenti,semua meraung ja,alhamdulillah..hidup lagi,masa tu takbir ja bleh sebut kuat2,mati depan mata dah...cerita panjang lagi,tp x larat da,tp semua dah tau kot,ni cerita lama,tp masa ni aku sorang ja berani snap gambar,yang lain semua layan sakit,aku pecah mulut,berdarah,lebam2 kat badan...gambar atas tu masa dalam ambulan ke Hospital belbis,pastu pindah Hospital Ahrar,pastu pindah lagi ke hospital universiti zagazig,bleh bayang dak canne kalau accident kat negara orang,accident kul 7.20pm,dapat rawatan Hospital selepas pindah2 sampai kul 3.00am.
tak larat sangat2 masa ni,tapi buat gagah jugak sbb masa ni,aku kira aku paling xde serius sgt2 yang lain,ade gak patah2,semua dah tau kot ,malas ni cite.

2 minggu selepas accident pulak jadi ajk kecil Unit disiplin Majlis Pembacaan Kutub Sittah 2009,dengan bibir yang masih berdarah sikit hasil accident sebelum tu,aku gagahkan juga sbb Majlis ni penting,dalam 2 minggu tu aku dapat pengalaman paling buruk dan pengalaman paling manis dalam hidup,buruk nya,accident sbb x pernah accident dan masuk hospital walaupun kat Malaysia,lahir pun kat umah.yang manisnya dapat jumpa dan berkhidmat sebagai Body Guard kepada khibaril ulama' Al Azhar terutama sekali dengan Mufti MESIR yang dikenali seluruh DUNIA,Sheikh Ali Jumaah...kat sini mintak maaf pada salah seorang sahabat semasa sekolah dulu Al Amin salleh sbb tak dang nk bagi enta bersalaman dengan sheikh sbb ramai sangat orang serbu masa sheikh bergerak ke kereta tuk pulang....terima kasih gak sebab bagi selipar kat ana sbb kaki dah melecet pakai kasut kulit dari pagi hingga petang...apa2 pun enta tetap hebat,sekarang blog pon dah meletup kat mesir skali dengan blog ust Mujahid...hehehe,guroo jaa...

Dari kiri:Al Muhaddis As Sheikh Ibrahim Al-Kattani, As Syeikh Ali Jumaah, As Syeikh Jamal, dan As Syeikh Usamah Sayyed Azhari(menantu As Syeikh Yusri Al Jabbar)
ni pulak masa akhir bulan 12,pergi bawa adik2 smart circle(usrah) berjalan2 kutip kerang sambail buat smart circle di Dumyat(Damieta).Pantai nya mengadap laut Mediterenium (betul ke eja canni???)
haaa...ni plak accident ke 2 sepanjang duk Mesir ni,semua disebabkan masalah U turn,Alhamdulillah,ALLAH masih menyelamat kan aku daripada kecelakaan,masa ni on the way ke Kaherah untuk menghadiri Seminar Perubatan di Cairo university Conference centre,Faculty of Medicine,Kasr Ainy....aku duk kat depan skali sebelah kanan pemandu ,ammu A'zim,sebelah kanan aku zul duduk,masa accident tu ,elak teksi yang tiba2 nk buat u Turn,pastu crash divider simen kat u Turn tu,pastu terbalik,gambar atas tu selepas di angkat oleh orang ramai,trenco ni berdiri balik,kat cermin tu,yang bulat tu...haaaaaa,tu bekas muka ammu A'zim,aku sempat bersedia bila tengok dah nk accident...orang sebelah aku patah tangan,zul...humerus die patah,ammu A'zim patah kat tangan,x pasti kat mana....,alhamdulillah,macam dulu gak darah sikit kat muka,lebam2 badan,ckit ja...

tremco ammu A'zim yang baru je dibeli mengganti tremco yang lama

pecah semua cermin2

gambar tempat aku duduk,x tau lah canne bleh selamat, hanya ALLAH saja yang tahu..

zul yang x leh gerak tangan die..dikelilingi mak cik arab,pelik gak masa tu,macam mana diorang ni kapas,iodine n macan2 alat2 perubatan,ntah mak cik arab ni amik kat mana tau,ambulan x datang lagi...kawasan kampung lak tu...apa pun terima kasih lah kat mak cik2 arab ni,die rawat macam tengok anak sendiri sakit,baik giler....

keadaan selepas tremco diangkat kembali

dalam tremco,semua tercabut....kali ni aku jugak sorang2 beranikan diri snap gambar ni,orang tengah sakit,bleh plak die snap gambar..pastu patah balik ke zagazig....rasanya sempat ke pergi seminar esok ni...keesokannya selepas subuh terus bertolak ke cairo ramai-ramai...seminar tetap pergi...

ni bergambar ramai2 peserta seminar selepas 2 hari berseminar yang bertemakan "PROFESIONALISM"...ramai dak,ni dalam 600 orang kalau x silap.

muka2 mangsa kemalangan..hehehe,peserta seminar daripada University of Zagazig

ni gambar masa nak pergi bayar yuran kat Universiti,ooo rupa2 nya ade demonstrasi daripada pelajar ikhwan muslimin Universiti zagazig,demo pembebasab Palestin,amik gambar je, tak berani join,takut Polis nampak,kene tangkap plak,payah kekgi. Pelajar2 ikhwan ni bleh buat aktiviti mereka secara terbuka kat Universiti je,sbb peraturan luar x leh campur dengan dalam universiti,tapi agak2 ah,kat dalam polis tengok je demo ni,keluar je universiti kene tangkap la diorang ni...apa lah pemerintah mesir ni,orang nk bawa Islam dihalang...bila lah pemerintah diorang nk nk tukar kepada Islam yang syumul,...xleh cakap banyak2,jap lagikan aku plak kene tangkap kan sbb amik tau tentang politik diorang,harap diorang x faham bahasa aku ni...

ikut perkiraan lebih 5000 berkumpul ni,sebak aku tengok demo ni,dengan laungan takbirnya,rasa macam Islam dah menang dah takluk DUNIA ni.....insyaallah...JANJI ALLAH pasti berlaku..

ni pergi semenangjung sinai buat kali kedua,ni masa kat nuktah hasinah,bekas kubu Israel yang ditawan oleh tentera mesir masa perang merebut kembali semenangjung sinai dari Israel pada tahun 70-an....tu bukan tentera Israel yeee,ni tentera Mesir yang jaga kubu ni..

ni naik bot nk ke kubu Solahuddin Al Ayyubi kat tengah laut Teluk Aqabah,dekat dengan sempadan Palestin(saya tidak mengiktitaf israel ye,itu tanah palestin)

ni lupa da kat mana

belakang tu kubu solahuddin Al Ayyubi,zaman dulu dah canggih daa,memang canggih sistem ketenteraan solahuddin dahulu.....ni pergi masa cuti musim sejuk 2010..


selepas cuti ja,orang mencalonkan aku tuk jadi ajkt PERUBATAN Cawangan Zagazig 2010/2011...takut pun ade,rasa macam tak mampu tuk galas banyak sangat tangungjawab...terkenangkan diri ni yang serba kekurangan.Apa2 pun,aku mintak sokongan dari kawan2...pandulah diri ku ke jalan yang benar,insyaallah aku buat yang terbaik untuk korang,setakat kemampuan yang ada,mohan mak ayah doakan anak mu ini sentiasa berada dalam keredhaan ALLAH....ameen

barisan AJKT PZC 2010/2011
moga tanggungjawab yang diberikan ini dapat kita laksanakan dengan jayanya......
insyaALLAH
ni gambar dari beranda umah yang baru pindah,dikelilingi sawah gandung,sebijik macan sawah padi kat Malaysia..Bangunan kat sebelah kiri tu adalah kuliah Al Azhar cawangan Zagazig,kat bawah tu kereta api "ayam".x tau lah sbb ape orang melayu kat cni cakap canntu,may be sbb dalam kereta api ade saja,kambing,lembu,ayam dan macam2 yang arab bawa......


sekian saja buat tatapan keluarga,kenalan2 yang berada di Malaysia atau di Mesir.

#makluman:gambar ni ana amik dari FACEBOOK,kalau sape yang x suka ana letak gambar dalam blog ni,marah la FB yeee....jgn marah ana ye



3 comments:

scha said...

nice~.~

scha said...

nice...

scha said...

nice blog!