Pages

Thursday, 4 June 2009

Ana ai'iizzz mUmTAZzzzz!!!!!


بسم الله الرحمن الرحيم
Alhamdulillah, hari  ini dapat lagi posting walaupun rasa agak malas nk taip kat laptop ni,
hanya tinggal 54 hari lagi Final Exam first year medical degree ana,
jadual waktu pun dah berubah,
ingatkan semakin pendek waktu kuliah d sebabkan musin panas dah masuk,
rupenye makin padat,
kelas mula pkul 9.00am-3.00pm tanpa henti kecuali hari isnin,
hari jumaat cuti,sabtu lak kelas anatomy 2 jam.

waktu menunggu lecturer masuk.hehe...bising2,macan kat sekolah lak

pada posting kali ini,di bawah tajuk "ana ia'iizzz mumtaz"....hehe
sebenarnya tajuk ini ana amik dari status YM kawan sekelas,merangkap 2 pupu ana..hehe
sorry ye Hadi,bkan nak copy tapi tertarik,
syukran sbb bagi idea tu....

anatomy

aiiiii.....exam dekat dah tp bnyak age dok study ni,
nasib baik program khas,
boleh gak prof kat kuliah tolong,
pelik tapi bnar......
tengah2 kuliah boleh plak die bagi soalan exam
"ok,this is the final exam question for you,you must study".
"bla,bla........................".

ni lah semua buku study perubatan kat mesir...ops!!ni baru sebahagian bukan semua.

hehe..ingat senang ke kalau prof bagi soalan,
memang lah die bg soalan tp nak study soalan yang die bagi tu pn dah banyak,
yang lain tak tau lah....

ni buku physiology...killer subject.hehe

anatomy,physiology,biochemistry,histology
sikit je tu,
4 subjek je,
spm dulu 12 subjek,
lagi pening,
ye lah tu,4 subjek ni pun rase macan 2 kali ganda spm,
banyak kene hafal lah plak.....
dah amik medic,
memang ah kene hafal,
nak senang2 amik lah accounting ke,
bisnes ke????
(ops....asif jiddan buat org accounting n bisnes)
jangan terasa,semua ilmu atas dunia ni adalah mulia di sisi ALLAH 
kecuali ilmu yangmenjauhkan kita dari ALLAH...

ni lak histology,nampak senang je...CELL..cuba balajar sekali baru tau payahnya
ni buku anatomy gak,tp lain penulis,tp lukisan die mantap..PROF.DR SAMEH DOSS

haa....ana ai'iiiiizz mumtaz,
"saya mahu cemerlang"
bila kita tanye siapa nak cemerlang,
pasti semua nak,
memang menjadi fitrah manusia mahukan kebaikan
cemerlang itu bukan kah salah satu dari kebaikan sebagai seorang pelajar.
tapi sejauh mana usaha kita untuk mencapai kebaikan tersebut.....
adakah dengan study 24 jam sampai lupa nak solat,
sampai lupa kawan2 sekeliling..................
oh ....tidak,mintak jauh.....

hehe....biochemistry,bleh tahan lah payahnya


ana tidak berhajat untuk menulis panjang pada posting kali ini,
just nk kongsi sebagai seorang pelajar islam je,
tentang konsep HABLUM MINAALLAH,
dan HABLUM MINANNAS,
hubungan dengan Allah,
dan hubungan dengan Manusia.




sebagaimana yang dinyatakan di atas,
hubungan dengan ALLAH wajib atas seorang muslim yg mahukan kejayaan.
selepas berusaha menelaah pelajaran,
iringi lah usaha itu dengan doa dan tawakkal,
moga segala usaha kita diberkati oleh ALLAH.

canne lak dengan manusia erk....
haaaaa,itu yang kita tak tahu!!!!!!
ehhh,gurau je,
cube anda semua bayangkan,
anda berjaya mendapat mumtaz dalam exam,
dengan siapa anda nk kongsi jika anda tiada kawan dan keluarga untuk dikongsi,
bukan kah kawan dan keluarga itu manusia,
jika anda tidak menjaga hubungan dengan mereka,
hidup akan sentiasa tudak tenang...
bukan itu saja,
banyak lagi.......contoh tadi hanye sebahagian saja,
anda semua boleh fikir sendiri,
kalu x faham gak,
buzz kat YM ana,kita kongsi sama2
izzah_jihad(amaran YM ni bkn untuk dijaja)
hehehe!!

ok lah,setakat ni saje coretan ana dengan bahasa yg merapu ni,
moga sahabat2 semua dapat amik yg baik,dan tinggalkan yg buruk2,
sebarang teguran amat dialu-alukan,
ana hanya manusia yg sentisa buat kesalahan......selamat study kawan2
wassalam

0 comments: